Fitxa del recurs

Àrea d'Espais Naturals i Infraestructura Verda
Territori i parcs naturals

Prevenció incendis forestals: Projectes de franges/parcel·les d'urbanitzacions i nuclis de població

Redacció d'un document tècnic executiu per a la reducció de la densitat d'arbrat i per a l'estassada de sotabosc, que conté la informació necessària per executar l'obertura i manteniment, tal com estableix la legislació vigent en matèria de prevenció d'incendis forestals, dels àmbits:
- La franja exterior de protecció d'urbanitzacions i altres nuclis de població, situats en terrenys forestals o en la franja de 500 metres que els envolta
- Les parcel·les de titularitat municipal ubicades dins del perímetre de la franja exterior de protecció de nuclis de població (excepte els nuclis delimitats com a Trama Urbana Consolidada - TUC - i els dels municipis que estant obligats a disposar de delimitació de TUC, no la tinguin definida) i d'urbanitzacions, situades en terrenys forestals o en la franja de 500 metres que els envolta.

La sol·licitud ha de ser integral i ha d'incloure la franja exterior de protecció i les parcel·les de titularitat municipal, si n'hi ha, de forma conjunta. Només es podrà sol·licitar separadament el projecte de parcel·les per a urbanitzacions o nuclis de població que disposin d'un projecte de:
- Franja redactat o contractar per la Diputació de Barcelona, i els resti pendent el de parcel·les
- Parcel·les redactat o contractat per la Diputació de Barcelona, i s'hi hagin incorporat noves parcel·les municipals per causes sobrevingudes

Consisteix en:
1.- La redacció d'un document amb:
- Criteris tècnics per a l'establiment del traçat de la franja perimetral
- Inventari forestal
- Mètodes de tractament de la vegetació
- Pressupost
- Estudi bàsic de seguretat i salut
- Cartografia associada a l'actuació
2.- La presentació a l'ajuntament del document redactat. A càrrec de tècnics habilitats per la Diputació de Barcelona
3.- El lliurament a l'ajuntament d'una còpia del document en paper i en format digital editable

D'acord amb les convocatòries corresponents, es preveu que el recurs estigui disponible a les anualitats 2021, 2022, 2023


Destinataris:
Ajuntaments

Criteris de valoració: Puntuació
Vulnerabilitat de la urbanització o del nucli de població sol·licitat
Es valora la vulnerabilitat de les urbanitzacions o dels nuclis de població tenint en compte el creuament de dades d'orientació, pendent mitjà del terreny i grau de cobertura del sòl.
- Molt alta [30 punts].
- Alta [25 punts].
- Mitjana [20 punts].
- Mitjana baixa [15 punts].
- Baixa [10 punts].
- Molt baixa [5 punts].
30
Existència d'antecedents de suport tècnic
Es prioritzaran les urbanitzacions o els nuclis de població que han estat desestimats per puntuació més baixa i manca de recursos en convocatòries d'aquest recurs o equivalents dels 3 darrers Catàlegs de serveis.
- Desestimats en 3 ocasions [30 punts].
- Desestimats en 2 ocasions [15 punts].
- Desestimats en 1 ocasió [5 punts].
30
Continuïtat i estabilitat de l'actuació
- Urbanitzacions o nuclis de població que disposin d'un projecte de franja concedit per l'OTPMIFDA a partir de l'any 2013 però no tenen redactat el projecte de parcel·les [20 punts].
- Urbanitzacions o nuclis de població que tinguin continuïtat amb altres nuclis amb projecte concedit per l'OTPMIFDA [15 punts].
- Urbanitzacions o nuclis de població, amb projecte de franja lliurat per l'OTPMIFDA a partir de l'any 2009 inclòs i que tenen un ajut econòmic desestimat en la darrera convocatòria del Catàleg de serveis degut a que canvis en el planejament urbanístic municipal requereixen de la redacció d'un nou projecte de franja.[10 punts].
- Urbanitzacions o nuclis de població, amb projecte de parcel·les lliurat per l'OTPMIFDA a partir de l'any 2009 inclòs i que requereixen de redacció d'un nou projecte de parcel·les municipals degut a la incorporació sobrevinguda d'aquesta tipologia de bé públic.[5 punts]
20
Precisió del plànol presentat del planejament urbanístic vigent del sector de la urbanització o del nucli de població sol·licitat
- Presentació del plànol en format editable amb el nucli delimitat [15 punts].
- Presentació del plànol en format no editable amb el nucli delimitat [10 punts].
- Presentació del plànol en format editable amb el nucli no delimitat [5 punts].
- Presentació del plànol en format no editable amb el nucli no delimitat [ 0 punts].
15
Aprovació del plànol de delimitació d'acord amb les actualitzacions determinades a l'article 179 de la Llei 2/2014
- Municipi que disposa del Plànol de delimitació aprovat per l'ajuntament [5 punts].
- Municipi que no disposa del Plànol de delimitació aprovat per l'ajuntament [0 punts].
5
Termini màxim de resolució:
Cinc mesos a partir de l'endemà de la data en què finalitzi el termini de sol·licitud.

Condicions de sol·licitud

Documentació que s'ha d'annexar: Dades tècniques C1-183, descarregueu-lo a:
www.diba.cat/documents/205293/359989361/C1-183-22.pdf
Nombre màxim de sol·licituds: - Cada ajuntament pot sol·licitar un màxim de dues (2) urbanitzacions o nuclis de població .
- S'ha de presentar una sol·licitud per cada urbanització o nucli de població.
Altres condicions: - L'ajuntament nomenarà un interlocutor que pugui actuar com a responsable tècnic de l'ajuntament durant la redacció del document tècnic.
- S'acceptaran les sol·licituds que afectin urbanitzacions o nuclis de població situats en terrenys forestals o en la franja de 500 metres que els envolta.

Es desestimaran les sol·licituds que afectin:
- Polígons industrials aïllats.
- Urbanitzacions o nuclis de població prèviament planificats per l'OTPMIFDA, sense causa justificada.
- Únicament a franges, a excepció que la urbanització o nucli de població no contingui parcel·les de titularitat municipal.
- Únicament a parcel·les municipals, sense disposar l'ajuntament d'un projecte de franja redactat o contractat per la Diputació de Barcelona.
- Únicament a parcel·les municipals amb una superfície total acumulada inferior a 0,5 hectàrees.
- Urbanitzacions o nuclis de població on el planejament urbanístic estigui en revisió i afecti al traçat de la franja i/o parcel·les de titularitat pública a planificar.

- Amb la sol·licitud d'aquest recurs l'ajuntament es compromet tàcitament a cercar el finançament que consideri més oportú per l'execució de les obres planificades en el document tècnic que lliurarà l'OTPMIFDA de la Diputació de Barcelona.

Garantir que el 100% de les valoracions realitzades pels ens locals sobre qualsevol pregunta de l'enquesta del recurs prestat siguin iguals o superiors a 5 sobre 10 punts.

S'han d'analitzar les causes de no haver assolit el compromís fixat i proposar les millores concretes pertinents.

El 50% de les aprovacions o denegacions dels recursos s'han de comunicar mitjançant el PMT en un termini màxim de 90 dies hàbils des de la finalització del termini de sol·licitud, però mai en més de 5 mesos.

En cas d'incompliment del termini de 5 mesos, s'informarà per PMT als ens locals de les causes d'aquest i de les mesures adoptades en 5 dies hàbils.

Garantir que un mínim del 70% de les valoracions realitzades pels ens locals sobre la utilitat futura del producte lliurat siguin iguals o superiors a 8 sobre 10 punts.

S'han d'analitzar les causes de no haver assolit el compromís fixat i proposar les millores concretes pertinents.

Normativa aplicable:

  • Règim regulador del Catàleg de la Xarxa de Governs Locals 2022
    Decret legislatiu 2/2003, de 28 d'abril, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya
  • Llei 6/1988, de 30 de març, forestal de Catalunya; Decret 64/1995, de 7 de març, pel qual s'estableixen mesures de prevenció d'incendis forestals; Llei 5/2003, de 22 d'abril, de mesures de prevenció dels incendis forestals en les urbanitzacions, els nuclis de població, les edificacions i les instal·lacions situats en terrenys forestals; Decret 123/2005, de 14 de juny, de mesures de prevenció dels incendis forestals en les urbanitzacions sense continuïtat amb la trama urbana; Art. 179 de la Llei 2/2014, del 27 de gener, de mesures fiscals, administratives, financeres i dels sector públic; Art. 204 de la Llei 5/2017, del 28 de març, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic i de creació i regulació dels impostos sobre grans establiments comercials, sobre estades en establiments turístics, sobre elements radiotòxics, sobre begudes ensucrades envasades i sobre emissions de diòxid de carboni.Articles 7, 8 i 9 del Decret llei 1/2009, del 22 de desembre, d'equipaments comercials, modificat per l'art. 113 de la Llei 9/2011, del 29 de desembre, de promoció de l'activitat econòmica.
ODS
Afegeix a la carpeta Descarrega
Convocatòria / línia de suportConvocatòria / línia de suport
Catàleg 2021-2023: Xarxa de Governs Locals 2022
Canal: Portal de tramitació (PMT)
Termini sol·licitud Període de vigència i sol·licitud
2021: Finalitzat
2022: 05/01/2022 a 08/02/2022
2023: Pendent
Recurs tècnic Recurs tècnic
Redacció de plans, projectes i informes

Procediment de concessió:
Concurrència competitiva

Unitat prestadora:
Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d'Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari

Tel. 934 022 614
ot.prevencioif@diba.cat
Formulari de contacte
Codi recurs
22216