Fitxa del recurs

Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat
Sostenibilitat social

NEXES, atenció a la soledat no desitjada de persones grans

La finalitat d'aquest recurs és teixir xarxes i estratègies locals d'atenció i suport a persones grans en situació de soledat no desitjada.

El programa s'orienta a detectar persones grans que es trobin en situació de soledat no desitjada i a facilitar-les suport per revertir aquesta situació i/o millorar el seu benestar, tot implicant diferents agents del territori. S'adreça a persones majors de 65 anys, principalment que visquin soles, siguin o no conegudes per serveis socials. Inclou:
- Posada en marxa de diferents estratègies per identificar persones grans del municipi que es troben en situació de soledat no desitjada.
- Visites a domicili per valorar la situació d'aquestes persones a nivell personal, familiar i social, la dimensió del seu sentiment de soledat i l'impacte en la vida quotidiana, així com els recursos personals per a fer-hi front.
- Pla de suport personalitzat, d'acord amb la voluntat i interessos de la persona, adreçat a apoderar-la, ampliar les seves relacions personals i socials, estimular la seva participació activa en la comunitat i millorar la seva qualitat de vida.
- Comunicació i difusió del programa a través de materials gràfics propis.
- Impuls i seguiment d'activitats i recursos que donin resposta a les necessitats detectades, en coordinació amb el municipi.
- Contacte i coordinació amb la xarxa d'agents comunitaris (culturals, esportius, socials, personals, de voluntariat, etc.) que puguin vincular-se al projecte i fer-lo sostenible en el temps.
- Contacte permanent amb els serveis socials bàsics durant tot el procés de treball.

El recurs s'adreça a Àrees Bàsiques de Serveis Socials municipals i supramunicipals.

D'acord amb les convocatòries corresponents, es preveu que el recurs estigui disponible a les anualitats 2024, 2025, 2026 i 2027.


Destinataris:
Ajuntaments de municipis de més de 10.000 habitants, consells comarcals, mancomunitats, consorcis

Criteris de valoració: Puntuació
Recursos d'atenció i participació de persones grans
- Es disposa d'un estudi diagnòstic o de detecció de persones grans en situació de soledat no desitjada al municipi/territori: [10 punts]
- Existeix un òrgan de coordinació estable amb entitats de persones grans (consell de gent gran, taula d'entitats de gent gran, etc.): [10 punts]
- Es compta amb un servei o programa de voluntariat que pot col·laborar amb NEXES: [10 punts]
- Existeix algun programa de dinamització comunitària adreçat a persones grans [10 punts]
- Es compta amb centres públics o privats, equipaments culturals i/o cívics, amb oferta d'activitats periòdica, que podrien vincular-se amb NEXES: [10 punts]
50
Població major de 65 anys del municipi de l'Àrea Bàsica de Serveis Socials (segons darreres dades disponibles a l'INE)
- Menys de 10.000: [10 punts]
- De 10.001 a 20.000: [20 punts]
- Més de 20.000: [30 punts]
30
Participació en anteriors edicions
- Ens locals que no hagin estat beneficiaris del recurs NEXES en les edicions 2022 ni 2023: [20 punts].
Aquesta puntuació també es pot atorgar a ens supramunicipals que en la seva sol·licitud incloguin municipis diferents als de l'any anterior.
- Ens locals que hagin estat beneficiaris del recurs NEXES en les edicions 2022 o 2023: [10 punts].
20
Termini màxim de resolució:
Cinc mesos a partir de l'endemà de la data en què finalitzi el termini de sol·licitud.

Condicions de sol·licitud

Documentació que s'ha d'annexar: Dades tècniques C1-130833-24, descarregueu-lo a:
www.diba.cat/documents/205293/399936240/C1-130833-24.pdf
Nombre màxim de sol·licituds: Una per ens
Altres condicions: Els ens sol·licitants han de constituir una Àrea Bàsica de Serveis Socials.
En cas que la sol·licitud sigui presentada per un ens supramunicipal caldrà especificar els municipis que seran beneficiaris de l'actuació i annexar, preferentment, un únic formulari de dades tècniques que reculli la informació a nivell comarcal o del territori sobre el qual l'ens té les competències.
Les dades aportades a través del formulari seran utilitzades per puntuar el criteri de valoració relatiu als recursos d'atenció i participació de persones grans, establert per aquest recurs.

Condicions d'execució i justificació

Altres condicions d'execució i justificació: La prestació d'aquest recurs implica l'acceptació per part de l'ens local de les següents condicions i responsabilitats:
- Comptar, com a mínim, amb una professional referent que pugui impulsar el projecte al seu territori, fer-ne el seguiment i coordinar-se amb la Diputació de Barcelona i l'empresa prestadora.
- Decidir l'estratègia que vol seguir per identificar les persones que seran beneficiàries del projecte i informar-les de la proposta de participar-hi.
- Facilitar a l'entitat prestadora les dades de contacte de les persones en el moment que es posi en marxa el programa en el seu territori i, com a màxim, durant el primer mes.
- Preveure els serveis, recursos o activitats del territori que es podran vincular al projecte.
- En municipis menors de 5.000 habitants (inclosos en la sol·licitud d'un ens supramunicipal) que disposin del recurs "Dinamització de les persones grans" es treballarà de forma coordinada amb aquest recurs per a vincular les persones identificades amb una situació de soledat no desitjada com a beneficiàries de les activitats de dinamització.

En cas que la sol·licitud sigui presentada per un ens supramunicipal aquest s'encarregarà de contactar amb els municipis que seran beneficiaris, coordinarà les accions al seu territori i vetllarà per la bona marxa i el seguiment general del projecte.

La Diputació de Barcelona distribuirà el nombre d'intervencions en funció de la puntuació obtinguda pels ens sol·licitants, d'acord amb els criteris de valoració establerts.

Garantir que el 100% de les valoracions realitzades pels ens locals sobre qualsevol pregunta de l'enquesta del recurs prestat siguin iguals o superiors a 5 sobre 10 punts.

S'han d'analitzar les causes de no haver assolit el compromís fixat i proposar les millores concretes pertinents.

El 50% de les aprovacions o denegacions dels recursos s'han de comunicar mitjançant el PMT en un termini màxim de 90 dies hàbils des de la finalització del termini de sol·licitud, però mai en més de 5 mesos.

En cas d'incompliment del termini de 5 mesos, s'informarà per PMT als ens locals de les causes d'aquest i de les mesures adoptades en 5 dies hàbils.

Garantir que un mínim del 80% de les valoracions realitzades pels ens locals sobre l'ajust del recurs prestat a les seves necessitats siguin iguals o superiors a 8 sobre 10 punts.

S'han d'analitzar les causes de no haver assolit el compromís fixat i proposar les millores concretes pertinents.

Normativa aplicable:

  • Règim regulador del Catàleg de la Xarxa de Governs Locals 2024.
    Decret legislatiu 2/2003, de 28 d'abril, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya.
  • Llei 12/2007, d'11 d'octubre, de serveis socials
    Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència
ODS
Afegeix a la carpeta Descarrega
Convocatòria / línia de suportConvocatòria / línia de suport
Catàleg 2024-2027: Xarxa de Governs Locals 2024
Canal: Portal de tramitació (PMT)
Termini sol·licitud Període de vigència i sol·licitud
2024: 28/12/2023 a 08/02/2024
2025: Pendent
2026: Pendent
2027: Pendent
Recurs material Recurs material
Realització de serveis i activitats

Procediment de concessió:
Concurrència competitiva

Unitat prestadora:
Servei d'Atenció, Dependència i Vulnerabilitat Social

Tel. 934 022 739
s.depivulnerabilitat@diba.cat
Formulari de contacte
Codi recurs
130833