Fitxa del recurs

Àrea d'Acció Climàtica i Transició Energètica
Medi ambient

Educació ambiental per la transició energètica

Suport tècnic a aquells ajuntaments que vulguin implantar projectes per la transició energètica municipal.
Concretament en els projectes educatius següents:
- Les Campanyes 50/50 d'estalvi energètic a escoles, adreçat a projectes nous (www.diba.cat/web/mediambient/educacio-50/50): on la comunitat educativa i l'ajuntament treballen conjuntament per estalviar energia. Els estalvis econòmics aconseguits amb les accions i bones practiques es reparteixen a parts iguals entre ambdós. S'ofereix un acompanyament dels projecte i de les actuacions que es determinin al llarg del curs escolar (setembre - Juny)
- Passa l'Energia (www.diba.cat/web/mediambient/passaenergia): Suport als ajuntaments que vulguin promoure la millora de la gestió energètica dels equipaments públics, mitjançant la formació i participació dels treballadors i treballadores i les bones pràctiques orientades a l'eficiència i l'estalvi d'energia.
- Acompanyament educatiu del projecte Aprenem el Sol: suport a la difusió del projecte, tant a la comunitat educativa com a les famílies i a la resta de la ciutadania, per aquells ajuntaments que impulsen de manera col·laborativa la instal·lació de plaques fotovoltaiques als centres escolars (www.diba.cat/es/web/mediambient/a-prenem-el-sol). També oferim un conjunt d'activitats educatives per fer en les escoles, un estigui feta la instal·lació.

D'acord amb les convocatòries corresponents, es preveu que el recurs estigui disponible a les anualitats 2021, 2022, 2023.


Destinataris:
Ajuntaments

Criteris de valoració: Puntuació
Interès estratègic del projecte
En funció del projecte seleccionat, segons la puntuació següent:
- 50/50: [25 punts]
- Passa l'energia: [25 punts]
- A-prenem el sol: [45 punts]
- 50/50 i passa l'energia: [35 punts]
- 50/50 i aprenem el sol: [50 punts]
- Passa l'energia i aprenem el sol: [50 punts]
- Volem aplicar els tres projectes: [55 punts]
55
Número d'edificis/equipaments on s'aplicarà el/s projecte/s (fins a un màxim de 7 edificis)
Segons el nombre d'edificis, seguint el següent bàrem:
- De 1 - 2 edificis: [5 punts]
- De 3 a 5 edificis: [10 punts]
- Entre 6 - 7 edificis: [15 punts]
Caldrà indicar a quins equipaments voleu desenvolupar els diferents projectes omplint la taula del formulari.
15
Nombre d'habitants del municipi
Segons el nombre d'habitants, seguint el següent bàrem:
- Fins a 10.000 habitants: [15 punts]
- De 10.001 a 50.000 habitants: [10 punts]
- De 50.001 a 75.000 habitants: [5 punts]
15
Motivació, necessitat i justificació del projecte 15
Per accedir al recurs s'estableix la puntuació mínima de 50.
Requisits de concessió:
Per accedir al recurs s'estableix la puntuació mínima de 50
Termini màxim de resolució:
Cinc mesos a partir de l'endemà de la data en què finalitzi el termini de sol·licitud.

Condicions de sol·licitud

Documentació que s'ha d'annexar: Dades tècniques C1-006, descarregueu-lo a:
www.diba.cat/documents/205293/359989361/C1-006-22.pdf
Nombre màxim de sol·licituds: Una per ens.
Altres condicions: - En el cas del projecte 50/50 d'estalvi energètic: a escoles cal que els ajuntaments sol·licitants es comprometin a retornar com a mínim el 50% de l'estalvi aconseguit a les escoles. Com a mostra d'aquest compromís cal adjuntar en el moment de fer la sol·licitud el document de compromís que us podeu descarregar a:www.diba.cat/web/mediambient/compromis-5050. Sense aquest document degudament omplert, la sol·licitud no es valorarà. A més a més han de ser escoles que NO hagin implementat el projecte amb anterioritat o que faci més de 3 anys que no el desenvolupen.
- En el cas del Passa l'Energia cal que els ajuntaments sol·licitants es comprometin a destinar els estalvis aconseguits a les llars del municipi que pateixen pobresa energètica o a millorar l'eficiència energètica dels equipaments. Com a mostra d'aquest compromís cal adjuntar en el moment de fer la sol·licitud el document de compromís que us podeu descarregar a:www.diba.cat/web/mediambient/compromis-passa-energia. Sense aquest document degudament omplert la sol·licitud no es valorarà. A més a més, han de ser equipaments que no hagin aplicat el projecte amb anterioritat.
- En e cas del suport educatiu dels projectes A-prenem del Sol caldrà que els ajuntaments sol·licitants acreditin que les escoles on es destinarà aquest recurs tenen la instal·lació fotovoltaica pertinent en les condicions de finançament que es proposen en el programa A-prenem el sol o que preveuen licitar-la i executar-la al llarg de l'any en curs. Com a mostra d'aquest compromís cal adjuntar, en el moment de fer la sol·licitud el document de compromís que us podeu descarregar a: www.diba.cat/web/mediambient/compromis-a-prenem-el-sol. Sense aquest document degudament omplert, la sol·licitud no es valorarà. A més a més, han de ser escoles que no hagin aplicat el projecte amb anterioritat.

Condicions d'execució i justificació

Altres condicions d'execució i justificació: Els suports de les campanyes 50/50 es desenvoluparan aproximadament al llarg d'un curs escolar.
Els projectes passa l'energia es duran a terme entre el segon semestre d'aquest any fins al juny de l'any vinent.
Per facilitar l'accés públic a les dades ambientals els estudis podran estar disponibles al web de la Diputació de Barcelona.

Garantir que el 100% de les valoracions realitzades pels ens locals sobre qualsevol pregunta de l'enquesta del recurs prestat siguin iguals o superiors a 5 sobre 10 punts.

S'han d'analitzar les causes de no haver assolit el compromís fixat i proposar les millores concretes pertinents.

El 50% de les aprovacions o denegacions dels recursos s'han de comunicar mitjançant el PMT en un termini màxim de 90 dies hàbils des de la finalització del termini de sol·licitud, però mai en més de 5 mesos.

En cas d'incompliment del termini de 5 mesos, s'informarà per PMT als ens locals de les causes d'aquest i de les mesures adoptades en 5 dies hàbils.

Garantir que un mínim del 70% de les valoracions realitzades pels ens locals sobre la utilitat futura del producte lliurat siguin iguals o superiors a 8 sobre 10 punts.

S'han d'analitzar les causes de no haver assolit el compromís fixat i proposar les millores concretes pertinents.

Normativa aplicable:

  • Règim regulador del Catàleg de la Xarxa de Governs Locals 2022
    Decret legislatiu 2/2003, de 28 d'abril, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya
  • Llei 12/2006, del 27 de juliol, de mesures en matèria de medi ambient i de modificació de les lleis 3/1988 i 22/2003, relatives a la protecció dels animals, de la Llei 12/1985, d'espais naturals, de la Llei 9/1995, de l'accés motoritzat al medi natural, i de la Llei 4/2004, relativa al procés d'adequació de les activitats d'incidència ambiental; Llei 11/2012, de 19 de desembre, de mesures urgents en matèria de medi ambient; Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental; Reial Decret Legislatiu 7/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei del sòl i rehabilitació urbana; Decret legislatiu 1/2010, de 3 d'agost, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei d'urbanisme de Catalunya; Decret 305/2006, de 18 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei d'urbanisme; Llei 4/2015, del 29 de juliol, de mesures urgents per a afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica.
ODS
Afegeix a la carpeta Descarrega
Convocatòria / línia de suportConvocatòria / línia de suport
Catàleg 2021-2023: Xarxa de Governs Locals 2022
Canal: Portal de tramitació (PMT)
Termini sol·licitud Període de vigència i sol·licitud
2021: Finalitzat
2022: 05/01/2022 a 08/02/2022
2023: Pendent
Recurs tècnic Recurs tècnic
Redacció de plans, projectes i informes

Procediment de concessió:
Concurrència competitiva

Unitat prestadora:
Oficina Tècnica d'Educació i Promoció Ambiental

Tel. 934 022 949
ot.educaciopa@diba.cat
Formulari de contacte
Codi recurs
22070